La dolce vita (klassieker)

maandag 31 oktober 2022

Portret van het decadente Rome rond 1960, gezien door de ogen van gossipjournalist Marcello (Mastroianni), die graag een serieuze schrijver zou willen zijn. Bevat vele memorabele beelden, waaronder die van Marcello Mastroianni en Anita Ekberg in het bassin van de Trevifontein.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Marcello Mastroianni is de door de wol geverfde, cynische sensatiejournalist Marcello, die graag een serieuze schrijver zou willen zijn, maar zijn brood verdient met het jagen op roddels en schandalen. Maar al te graag ontvlucht hij zijn huiselijke en saaie vriendin. Hij zou willen verkeren in kringen van intellectuelen en kunstenaars, zoals zijn kennis Steiner, maar in plaats daarvan gaat hij om met feestvierders en prostituees. Wie wil kan in zijn voortdurende afdalen in kelders en beklimmen van trappen, de drukke nachten en de ontgoocheling van de volgende ochtend, de tocht van een mythische held zien.
In ieder geval is La dolce vita een film die op veel mensen grote indruk heeft gemaakt. Anita Ekberg is een icoon geworden als rondborstige filmster Sylvia, die in haar zwarte strapless jurk door het bassin van de Trevifontein waadt, Marcello lokkend als een echte sirene. In haar kielzog deint Marcello mee op de golven van het Romeinse jetsetleven en ontdekt dat onder de vernislaag van ‘het zoete leven’ verveling, twijfel en chaos schuilen.

Naast de beroemde scène in de Trevifontein is ook de openingsscène, waarin een enorm Christusbeeld aan een helikopter boven de stad wordt rondgevlogen, berucht, omdat het verhaal gaat dat dit als heiligschennis werd beschouwd.  Verder wordt La grande bellezza (2013), waarin een oude journalist terugkijkt op zijn Romeinse leven, gezien als een ode aan La dolce vita.