La grande bellezza

Vrijdag 13 januari 2023

Speciaal ter gelegenheid van het afscheid van programmeur Jacqueline van Velzen
presenteert zij een van haar favoriete films. Voorafgaand aan de film zal zij haar keuze
toelichten.

Schrijver/journalist Jep Gambardella blikt rond zijn 65 e verjaardag vol weemoed terug op zijn
mondaine leven in hartje Rome en mijmert over de zin en schoonheid van het leven. We volgen hem
bij wervelende feesten, scherpe gesprekken, pretentieuze happenings, nachtelijke tochten door
Romeinse paleizen, wonderlijke ontmoetingen en een wandeling langs de Tiber. Een weelderig
vormgegeven cinematografische ode aan de stad Rome.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Seks Discriminatie Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

‘Een cinematografische ode aan Fellini’s La dolce vita’ wordt deze film van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino wel genoemd. Dat doet La grande bellezza te kort. Het is meer, het is een postmoderne variant, het is betoverende overdaad, een visuele achtbaan, een kunstje waar Sorrentino vaker gebruik van maakt.

Na de eerste kennismaking met de eeuwige stad Rome in de theatrale openingsscène komen we op een wervelend feest. Jep Gambardella weet als zelfverklaard koning van het mondaine Romeinse leven wel hoe hij zijn vijfenzestigste verjaardag moet vieren. Hij is een succesvol journalist – op zijn retour weliswaar – die ooit een briljante roman schreef die hem een literaire prijs en een reputatie opleverde. Al die jaren teert hij nog op de roem van zijn debuutroman Het Menselijk Apparaat. Zijn terras met uitzicht op het Colosseum is de ontmoetingsplaats van zijn vrienden, die avondenlang levendige discussies en pseudo-interessante gesprekken voeren, vol holle pretenties.

We lopen een tijdje met Jep mee, door de straten van Rome, schitterende stad vol decadentie en oppervlakkigheid, op zijn reis naar het einde van de nacht. Een onverwachte tour langs Rome’s verborgen kunstschatten wordt afgewisseld met een surrealistisch botox-avondje waar de elite op afroep voor veel geld een shotje kan krijgen. De teloorgang van religie, het individualisme, de leegte van het moderne leven vol feesten, het komt allemaal langs. En hoe.

Sorrentino laat “kunst en kitsch, Bernini en Berlusconi, Michelangelo en MTV vrolijk op elkaar botsen”, schreef iemand heel treffend.

Acteur Toni Servillo, vaste ster in de films van Sorrentino, is Jep, de man die beschouwend terugkijkt op een leven vol decadentie, gemiste kansen en verloren liefdes. Zijn filosofieën en mijmeringen klinken in de voice over. De zorgvuldig gecomponeerde beelden ondersteunen zijn betoog. Wat maakt het leven de moeite waard? De liefde? Wat is de zin en de schoonheid van het leven? Het antwoord is aan de kijker.