Lamb

Vanaf donderdag 3 maart 2022

Folklore en klassiek plattelandsdrama vloeien samen in deze IJslandse thriller over een koppel dat een mysterieuze pasgeborene ontdekt op het erf van hun boerderij.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het koppel Maria (Noomi Rapace) en Ingvar (Hilmir Guðnason) woont samen met hun schapen in een verre uithoek van IJsland op een mooie maar zeer afgelegen boerderij.

Het is een landschap om stil van te worden: kale bergen met besneeuwde toppen onder een loodgrijze hemel. Maar dat is niet waarom Maria en Ingvar zo zelden een woord wisselen. Een tragische gebeurtenis in het recente verleden heeft het paar haast letterlijk met stomheid geslagen.

Dan gebeurt er een wonder. Tijdens een winterse storm dringt iets onzichtbaars door in de schapenstal. Enige tijd later wordt er een lammetje geboren, waarna Maria de boreling voor zichzelf opeist. Ze besluiten de mysterieuze pasgeborene op te voeden als hun eigen vlees en bloed. Dit onverwachte vooruitzicht als nieuw gezin brengt hen veel vreugde, maar zal hen uiteindelijk ook vernietigen. Langzaam maar zeker stevenen zij af op een onafwendbare confrontatie met het bovennatuurlijke.

Hoewel debuterend regisseur Valdimar Jóhannsson zijn film nadrukkelijk niet als horror wil bestempelen, zal menige kijker daar anders over denken. Hij liet zich zeker inspireren door klassieke sagen en mythen.