Lapsis (

vanaf donderdag 12 augustus 2021

Sciencefiction en sociale satire smelten prachtig samen in dit komisch drama over de wijze waarop tech-bedrijven hun medewerkers uitbuiten.

 

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

Queens, New York, tegenwoordige tijd, maar net even anders. De komst van Quantum-banking zet de financiële wereld op zijn kop. Om maximaal te profiteren van de nieuwe technologie, moet er bekabeld worden. Overal en onmiddellijk. Het werk is zwaar, niet zonder controverse, maar lucratief.

Ray Tincelli is een eenvoudige goedzak die voor zijn zieke jongere broer zorgt. Om diens behandeling te kunnen betalen, neemt Ray een baan aan bij een bekabelingsbedrijf.

Dwars door bebost gebied moet hij kabellijnen aanleggen. De kabelaars krijgen een apparaatje mee dat bijhoudt hoeveel ze gelopen hebben en dat aangeeft wanneer ze mogen stoppen of naar de wc mogen. Ray ontvangt ook zo’n apparaatje, met een gebruikersnaam die om voor Ray onduidelijke redenen veel argwaan bij zijn collega’s blijkt op te wekken.

Ondanks zijn goede bedoelingen komt hij terecht in een wespennest van afgunst en competitie en raakt hij onbedoeld betrokken bij een verzetsbeweging die strijdt voor rechtvaardigheid.

 

De film Lapsis creëert een wereld die zowel futuristisch en vreemd, maar tegelijkertijd ook herkenbaar is. Met een scheutje zwarte humor hekelt regisseur Noah Hutton de wijze waarop techreuzen als Google en Amazon hun werknemers uitbuiten. De film werd door de pers vergeleken met de humanistische arbeidersdrama’s van Ken Loach, maar is lichter van toon.