Leave No Traces

vanaf 26 mei 2022

Aangrijpend historisch drama over de moord op een achttienjarige student door communistische milities tijdens de staat van beleg in Polen in 1983.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Op weg naar het centrum van Warschau wordt de jonge student Grzegorz Przemyk gearresteerd door de politie en meegenomen naar het bureau, waar hij zo zwaar mishandeld wordt dat hij twee dagen later overlijdt.

Zijn vriend Jurek is de enige getuige van de moord. Samen met Grzegorz’ moeder Barbara besluit hij te vechten voor rechtvaardigheid en tegen de politie te getuigen. Aanvankelijk zijn de autoriteiten niet onder de indruk, maar wanneer meer dan twintigduizend burgers achter de kist van Grzegorz door de straten marcheren, veranderen ze hun tactiek. Ze zetten alle middelen in om Jurek en Barbara in diskrediet te brengen, de betrokkenen de mond te snoeren en te voorkomen dat er een rechtszaak komt.

Dat maakt Leave no Traces een spannend politiek drama. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal ten tijde van de Staat van Beleg in Polen, dat werd ingesteld door de communistische autoriteiten om de oppositie te onderdrukken.

Matuszynski deed voor deze film vier jaar onderzoek naar de reden waarom de politie Grzegorz Przemyk doodsloeg – tevergeefs. ‘Het is allemaal Kafkaësk,’ aldus de filmmaker. ‘Ik weet het niet. Ik zou graag het antwoord willen weten, maar dat hoort bij het vak. Het begint allemaal met Przemyk die zijn identiteitsbewijs niet laat zien, ook al had hij het bij zich. Destijds hoefde hij het niet te laten zien vanwege de schorsing van de staat van beleg, en hij gebruikte zijn burgerrechten, iets wat ik bewonder.’