Les Misérables

Explosief politiedrama over oplopende etnische spanningen en criminaliteit in de armoedige wijk Montfermeil, een voorstad van Parijs. Regisseur Ladj Ly is zelf in deze wijk opgegroeid.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Politieagent Stéphane is net verhuisd naar Parijs om dichter bij zijn zoontje te zijn. Zijn eerste dag als handhaver in het rumoerige district Montfermeil is een vuurdoop van jewelste, met twee collega’s die er zo hun eigen methodes op na houden om de criminaliteit en de spanningen tussen de diverse groepen in de wijk aan te pakken. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun acties. Dat kan alleen maar tot nog meer problemen leiden.

Filmmaker Ladj Ly, kind van Malinese ouders, is zelf opgegroeid in deze wijk. Hij filmde er in 2005 de rellen die zich zouden verspreiden over banlieues in heel Frankrijk. In zijn speelfilmdebuut laat hij de spanningen opnieuw hoog oplopen in Les Bosquets, een wijk vol armoedige flats.

Het is te zien dat Ly zich liet inspireren door Mathieu Kassovitz’ La haine (1995), de film die hem deed besluiten om filmmaker te worden. In de buitenwijken is sindsdien nog weinig verbeterd, toont Ly met dit indringende en explosieve drama, bekroond met de (gedeelde) Juryprijs op het filmfestival van Cannes. En in Rotterdam op het IFFR eindigde de film hoog bij de publieksfavorieten.