Les Olympiades

vanaf 28 april 2022

Parijs, 13de arrondissement, in de wijk Olympiades. Emilie zoekt een huisgenoot en ontmoet Camille. Dan komt Nora tussenbeide. Drie jonge vrouwen en een man. Ze zijn vrienden, soms geliefden en vaak beide in dit fijne, fraai zwart-wit gefilmde drama van veteraan Jacques Audiard.

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Jacques Audiard is inmiddels wel een behoorlijk veelzijdige filmregisseur geworden. Van spannende thrillers, karaktergedreven drama’s tot zelfs een immigrantenverhaal en een western. Deze Franse cineast blijft verrassen. Na zijn internationale uitstapje met The Sisters Brothers (2018) keert hij terug naar huis voor deze in fraai zwart-wit uitgevoerde verfilming van drie graphic novels van de Amerikaan Adrian Tomine. Die voor deze gelegenheid naar een Franse setting werden omgezet. Les Olympiades volgt de uiteenlopende levens van enkele millenials die elkaar kruisen in het dertiende arrondissement van Parijs, in de wijk Olympiades. Allemaal proberen ze grip te krijgen op hun (liefdes-) leven.

Emilie moet op zoek naar een huisgenoot en ontmoet Camille, die zich aangetrokken voelt tot Nora. Zij wordt in haar sociale leven belemmerd doordat ze treffend lijkt op de online pornoster Amber. Het zijn vrienden, soms geliefden/bedpartners en vaak beiden. Hun verhalen (en hun lijven) glijden in en uit elkaar terwijl ze zich elk een weg door de grote stad proberen te banen.

Zestiger Audiard kreeg voor zijn scenario hulp van o.a. Céline Sciamma, die juist naam maakte met haar films over jongvolwassenen, b.v. Portret de la jeune fille en feu (2019). Verder wist hij voor met name de vrouwenrollen een paar weinig bekende maar magnetische actrices te contracteren (muziekliefhebbers herkennen o.a. Jehnny Beth van de Britse postpunkband Savages). Het resultaat is een sensuele, romantische film over moderne relaties in een op het eerste gezicht onaantrekkelijke buurt, waar jonge mensen op zoek zijn naar diepmenselijke connecties.