L'événement

vanaf donderdag 21 april 2022

Indrukwekkend tijdsbeeld, waarin een jonge Franse studente in 1963 ongewild zwanger raakt en een (illegale) oplossing zoekt. Deze boekverfilming won de Gouden Leeuw in Venetië.

 

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Discriminatie


Koop nu een kaartje

L’événement, gebaseerd op een autobiografische roman van Annie Ernaux, speelt zich af in het Frankrijk van 1963, toen abortus nog strafbaar was. Ongehuwd een kind krijgen betekent voor Anne een gedwongen einde aan haar studie literatuur, een streep door haar toekomstdromen. Als vrienden en dokters geen (echte) hulp kunnen of willen bieden, soms uit angst zelf te worden veroordeeld, begeeft Anne zich uiteindelijk in het illegale circuit.

Opmerkelijk aan de film is onder meer dat de sprong naar het verleden de kijker eerst nauwelijks opvalt. Regisseur Audrey Diwan koos doelbewust niet voor een typische historisch-dramatische stijl of aankleding.

L’événement is pas de tweede speelfilm van deze 41-jarige Franse regisseur van Libanese komaf, die wel al langere tijd als scenarist werkt. Hoofdrolspeelster Anamaria Vartolomei draagt de film. Zij is een 22-jarige Franse actrice van Roemeense komaf.