Love It Was Not

Woensdag 4 mei 2022 speciaal voor Dodenherdenking (eenmalig)

Documentaire reconstructie van het onwaarschijnlijke liefdesverhaal over een Joodse gevangene en een SS-officier. Interviews, dagboekfragmenten en archiefmateriaal vertellen het verhaal vanuit meerdere perspectieven.

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De uitzonderlijke geschiedenis van de Joodse Helena Citron uit Slowakije die in 1942 tot de eerste groep vrouwen behoorde die in concentratiekamp Auschwitz belandde en de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch die smoorverliefd op haar werd. Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant.

In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron – inmiddels woonachtig in Israël – opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave voor Helena.

Aan de hand van gesprekken met inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, eerder opgenomen interviews met Helena Citron, haar zus Roza en ook met Wunsch, wordt het verbijsterende verhaal verteld. Een mix van dagboekfragmenten, archiefbeelden en een collage-animatie voegen een extra visuele laag toe aan dit complexe verhaal vol grijstinten. Vanuit verschillende perspectieven wordt zo een inktzwarte bladzijde uit de Europese geschiedenis gereconstrueerd, met aandacht voor thema’s als overlevingsdrang, menselijkheid en traumaverwerking.

De Israelische filmmaakster Maya Sarfaty won de Student Academy Award voor Best Foreign Documentary met The Most Beautiful Woman in 2016. De korte film over de liefdesgeschiedenis tussen Helena Citron en Franz Wunsch diende als basis voor Love It Was Not.