Rembrandt van Rijn
Een van de meest bekende schilders van zelfportretten is wel Rembrandt van Rijn. Er zijn vele portretten in de tijd, zijn houding, zijn gelaat en blik, de kleding, de rimpels: er wordt daarbij niet gezocht naar het meest flatteuze pose, maar naar de werkelijkheid. Zo kennen en herkennen wij Rembrandt, zijn werk, maar ook hemzelf, als levend (en vergankelijk) mens.
Zelfportret
Het zelfportret is een vorm van kunst die de technische ontwikkeling van de schilder toont in de ontwikkeling van het lichamelijke van de schilder zelf. Het individualisme en de persoonlijke identiteit van de schilder als onderwerp van zijn kunst en ontwikkeling daarvan. Vaak is het werk prikkelend, emotioneert of verbaasd het ons, het ontregelt en fascineert. Een (zelf)portret kan niet alleen maar ‘mooi’ zijn, het is een weergave van het leven zelf, en van de vergankelijkheid ervan. Zo ook het werk van Julian Freud.
Julian Freud
Sommige van zijn portretten (o.a. van Queen Elisabeth) zijn heel klein van formaat, maar niettemin groots van uitstraling. De soms heel grote doeken van naakten die Julian Freud heeft geschilderd worden soms tamelijk aanstootgevend gevonden. Freud schildert de mens zoals hij/zij is en doet geen concessies. Zijn kunstwerk Benefits Supervisor Sleeping met de zwaarlijvige Big Sue als model werd in 1995 geveild voor 21,7 miljoen euro.
Julian Freud (1922- 2011) werd in Duitsland geboren, als een van de kleinkinderen van de beroemde psycho analyticus Sigmund Freud. Op zijn 11e vertrok het gezin naar Engeland waar hij de Engelse nationaliteit kreeg. Freud ging naar de Central School of Art in London waar hij zich aanvankelijk vooral met beeldhouwen bezig hield. Freuds fascinatie voor het portret levert een bijzonder oeuvre op dat in deze film nader wordt bekeken en becommentarieerd.