Paint Your Wagon - Lumen Cultclub

Zaterdag 25 november 2023 (eenmalig)

De Cultclub van Lumen neemt je mee op ontdekkingsreis naar de obscure uithoeken van de cinema.Dit keer met Paint Your Wagon (1969), de legendarisch geflopte westernmusical met Clint Eastwood, Jean Seberg en Lee Marvin, die ‘zingt als regen die door een roestige pijp gorgelt’.Koop nu een kaartje

Op 25 november 2023 vertoont de cultclub van Lumen Paint Your Wagon (1969), een legendarisch geflopte westernmusical met Clint Eastwood, Jean Seberg en Lee Marvin. Western, musical en comedy – het klinkt als een merkwaardige combinatie en dat is het ook. Van Lee Marvin werd gezegd dat zijn stem klonk als ‘regen die door een roestige pijp gorgelt’, maar het nummer Wand’rin Star werd niettemin een nummer één-hit en liet Let it Be van de Beatles achter zich. Actrice Jean Seberg (A bout de souffle) was tijdens de opnames zo nerveus dat ze in de studio geen noot meer uit de keel kreeg; haar nummers werden opnieuw ingezongen door Anita Gordon.

De productie van Paint Your Wagon is het verhaal van een grote, schijnbaar van meet af aan verdoemde Hollywoodproductie. De opnames werden gemaakt in de Cascade Mountains in Oregon, op 80 kilometer afstand van de bewoonde wereld. Daar werd een complete mijnwerkersstad gebouwd als decor, en regisseur Logan vond het bos ter plekke zo weinig indrukwekkend dat hij pijnbomen uit Hollywood liet komen om het decor te verfraaien. De sterren werden dagelijks per helicopter op en neergevlogen vanuit Baker, de dichtstbijzijnde plaats met een fatsoenlijk hotel – kosten 80.000 dollar per dag – terwijl de filmcrew en de mindere goden in the middle of nowhere in tenten moesten slapen en gebrek hadden aan alles. De hippies die waren ingehuurd als figurant, vormden ter plekke een vakbond en gingen in staking voor meer loon. Uiteindelijk liepen de kosten op tot ruim 20 miljoen dollar, destijds een ongekend bedrag.

Ook tijdens de opnames ging het er vrolijk aan toe. Waar de meeste acteurs tijdens het filmen slappe thee (whisky) of water (wodka) drinken, wilde Lee Marvin alleen maar werken als zijn glas werd gevuld met sterke drank. Hij was dus voortdurend dronken, met als gevolg dat heel wat scénes steeds opnieuw moesten worden gefilmd. Ter verhoging van de feestvreugde kregen hoofdrolspelers Eastwood en Seberg op de set een verhouding met elkaar. Toen Sebergs echtgenoot, de Franse regisseur en schrijver Romain Gary, daar lucht van kreeg, reisde hij spoorslags naar Oregon met de vaste bedoeling om Clint Eastwood te vermoorden, die daarop de bossen invluchtte.

Bij al die trivia zou je bijna vergeten dat Paint Your Wagon ook nog een verhaal vertelt. Tijdens de Californische goldrush vindt Ben Rumson (Marvin) bij toeval goud tijdens een begrafenis. Dat nieuws roept al snel bij velen de goudkoorts op, en op die plek verrijst het mijnwerkersstadje No Name City. Veel mannen en weinig vrouwen, dat betekent onbevredigde lusten, en de komst van vrouwen zorgt dus voor heel wat opschudding. Hoe en wat precies, dat is wat veel om hier uit te leggen, maar denk aan sekswerkers en Mormoonse opvattingen over veelwijverij. Dat in combinatie met hebzucht kan natuurlijk niet goed gaan, en aan het eind wordt de hele stad letterlijk door de aarde verzwolgen.

Dat de Broadwaymusical Paint Your Wagon het eind jaren zestig tot film schopte, is een direct gevolg van het succes van The Sound Of Music een paar jaar eerder. Maar omdat de musicalhype in 1969 alweer op zijn retour was, werd Paint Your Wagon één van de epische Hollywoodflops van de twintigste eeuw.

Paint Your Wagon wordt georganiseerd door de cultclub van Lumen. De cultclub neemt u een paar maal per jaar mee op ontdekkingsreis naar de obscure uithoeken van de cinema: films die niet snel te zien zullen zijn in het reguliere programma van het filmhuis, maar om uiteenlopende redenen de aandacht verdienen van elke rechtgeaarde filmliefhebber. En Lumen zet nog een stapje meer: de cultclub draait niet alleen bijzondere films, maar plaatst deze ook in hun culturele en historische context.