Lunana, A Yak in the Classroom

vanaf vrijdag 29 juli 2022

Een leraar in opleiding wordt naar het meest afgelegen dorp in Bhutan gestuurd en vindt daar zijn roeping.

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Lunana,  A Yak in the Classroom was dit voorjaar de eerste Bhutaanse productie die werd ingestuurd voor de Oscar voor niet-Engelstalige film.
De jonge Bhutaanse docent Ugjen wil zanger worden in Australië, maar in zijn laatste studiejaar wordt hij tegen zijn zin door het ministerie van Onderwijs afgevaardigd naar het meest afgelegen gelegen schooltje van het land, in het herdersgehucht Lunana. Dit ligt op zes dagen lopen van de bewoonde wereld in de hoge bergtoppen van de Himalaya, wat schitterende beelden oplevert. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen brengen hem echter tot inkeer en veranderen zijn lot voorgoed.
Waar Lunana, A Yak in the Classroom op het eerste gezicht de structuur heeft van een uitgekauwde formulefilm (verveelde stedeling is uit zijn element bij achtergestelde dorpelingen), blijkt de film in werkelijkheid eerder een boeddhistische variant op de al even ontroerende documentaire Être et avoir (Nicolas Philibert, 2002) over een leraar op het Franse platteland. De Bhutaanse filmmaker en fotograaf Pawo Choyning Dorji bouwde zijn verhaal op uit anekdotes die hij tijdens zijn reizen verzamelde, filmde in het van energie verstoken Lunana op zonne-energie en liet de dorpelingen op miraculeuze manier zichzelf spelen.