M – Eine Stadt sucht einen Mörder (Deutsches Kino)

Maandag 20 januari 2020

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Deze klassieke psychologische thriller wordt beschouwd als een van de beste films van de Oostenrijkse regisseur Fritz Lang. M – Eine Stadt sucht einen Mörder betekende de doorbraak van acteur Peter Lorre, die de hoofdrol van kindermoordenaar Hans Beckert vertolkte en later in Hollywood nog bekender zou worden door Casablanca.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

Deze klassieke psychologische thriller wordt beschouwd als een van de beste films van de Oostenrijkse regisseur Fritz Lang. M – Eine Stadt sucht einen Mörder betekende de doorbraak van acteur Peter Lorre, die de hoofdrol van kindermoordenaar Hans Beckert vertolkte en later in Hollywood nog bekender zou worden door Casablanca. In M zet de politie man en macht in om Beckert te vinden, en ze krijgt bij deze jacht hulp, maar ondervindt ook concurrentie, van de plaatselijke criminele kopstukken, die last hebben van de toegenomen politie-inzet.

De inventiviteit en originaliteit waarmee Lang geluid gebruikt in deze film is des te opmerkelijker als je bedenkt dat M zijn eerste geluidsfilm was. Hij zet geluid in als aankondiging, geheugensteun of bron van nieuwe associaties in combinatie met de contrastrijke beelden. Zijn meesterschap is ook bijna negentig jaar later nog goed merkbaar. Hij baseerde dit perfecte misdaaddrama deels op de geschiedenis van de beruchte seriemoordenaar Peter Kürten, alias ‘Der Vampir von Düsseldorf’, die in 1931 voor negen moorden ter dood werd veroordeeld.