Mai Khoi & The Dissidents (Movies that Matter) (met gastspreker)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 10 december 2020

Als dochter van een muziekleraar is Mai Khoi’s leven al van kinds af aan gevuld met muziek. Ze werd een superster met haar doorbraaknummer ‘Vietnam’, over de schoonheid van haar moederland.

Gast: Philippe Peycam, directeur van het International Institute Asian Studies in Leiden. Let op: voertaal is Engels.Koop nu een kaartje

Als dochter van een muziekleraar is Mai Khoi’s leven al van kinds af aan gevuld met muziek. Ze werd een superster met haar doorbraaknummer ‘Vietnam’, over de schoonheid van haar moederland. Maar meer en meer begint Mai Khoi haar sterrenstatus te gebruiken om zich uit te spreken over tal van sociale onderwerpen, zoals vrouwenrechten, lgbt-rechten en vrijheid van meningsuiting. De politie begint invallen te doen bij haar concerten, en al snel verbiedt de overheid haar optredens.

Regisseur Joe Piscatella (Joshua: Teenager vs. Superpower) volgt Mai Khoi tijdens de opnames van haar album Dissent dat, zoals ze zelf zegt, ‘de regering kwaad zal maken’. Terwijl haar politieke activisme haar internationale bekendheid vergroot, maakt ze plannen om het land te ontvluchten voordat het album wordt uitgebracht.

Gast: Philippe Peycam, directeur van het International Institute Asian Studies in Leiden. Vietnam is lange tijd het onderwerp geweest van zijn onderzoeken, en van zijn uiteindelijke boek in 2012 over de geschiedenis van politiek journalisme in het land. Het is al een tijd geleden sinds hij er zelf woonde, maar hij is nog steeds bekend met Vietnam’s huidige politieke situatie en in het bijzonder de artistieke vrijheid.

Let op: de nabespreking is in het Engels.