Mamma Roma (klassieker) (met gast)

maandag 7 november  2022

Pasolini’s sublieme blik op het alledaagse leven in Rome, met Anna Magnani in de hoofdrol als de gelijknamige prostituee. Magnani is grootser en realistischer dan de werkelijkheid van het leven aan de rafelrand van de samenleving; zij is voor Pasolini het baken van zijn stad, dat ondanks alle onheil overeind blijft.

Joyce Roodnat (journalist, recensent en cultureel commentator) zal op 7 november een inleiding verzorgen bij Mamma Roma.

Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Mamma Roma (Anna Magnani) heeft jarenlang als prostituee gewerkt op de straten van Rome. Wanneer haar pooier Carmine gaat trouwen denkt zij uit het rosse leven te kunnen ontsnappen. Ze heeft in al die tijd genoeg geld gespaard om een mooi appartement en een fruitstalletje te kopen. Ze wordt marktkoopvrouw en ritselt een baantje voor haar zeventienjarige zoon Ettore. Haar wensdroom voor een respectabel leven wordt snel de grond in geboord, want haar oogappel blijkt een dwarse puber die met verkeerde vriendjes omgaat. Wat zijn moeder ook probeert, hij voelt niets voor studeren of werken. Maar ook het verleden laat haar niet met rust.

Deze tweede speelfilm van Pasolini sluit nauw aan bij de neorealistische films, met name bij Roma, città aperta van Rossellini uit 1945.

Dit relaas over schijngeluk en noodlot, een pessimistisch levenslied vol larmoyante uithalen, weerspiegelde de werkelijkheid: Franco Citti speelde de pooier maar werd tijdens de opnamen door de politie gearresteerd voor een akkefietje uit zijn privéleven. Dit bracht de voltooiing van de film in gevaar. Ondanks heftig verzet van de producent bleef Pasolini wachten op het ontslag van zijn favoriete acteur uit de gevangenis, met wie hij overigens samen het scenario had geschreven.

In zijn tweede film na zijn debuut Accattone (eveneens met Franco Citti) speculeerde Pasolini opnieuw op de aantrekkingskracht van warmbloedige emoties. Anna Magnani (de enige professionele acteur in de film) voldeed met verve aan deze pathetiek: zij is grootser en realistischer dan de werkelijkheid van het leven aan de rafelrand van de maatschappij.