Mank

Vanaf donderdag 19 november 2020

Een fijne film waarin het beste en slechtste uit Hollywoods glorietijd zich in alle breedte aan je presenteert, met bekende personages, vertolkt door fantastische acteurs, dat is Mank van David Fincher (The Fight Club, The Social Network).

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een fijne film waarin het beste en slechtste uit Hollywoods glorietijd zich in alle breedte aan je presenteert, met bekende personages, vertolkt door fantastische acteurs, dat is Mank van David Fincher (The Fight Club, The Social Network). Hoofdpersoon is ‘Mank’, de Amerikaanse journalist, filmproducent en scenarioschrijver Herman Mankiewicz.  In 1942 werd het scenario voor Citizen Kane dat hij samen met regisseur Orson Welles schreef, bekroond met een Oscar. In Mank zien we wat daaraan vooraf ging.

Fincher draaide Mank in de stijl van Citizen Kane, met bijzondere camerastandpunten, scherptediepte en styling. Een lust voor het oog, een schatkamer voor liefhebbers van de glorietijd van Hollywood. Het scenario is van de vader van de regisseur, journalist en essayist Jack Fincher (1930 – 2003). Herman Mankiewicz is niet alleen talentvol en scherpzinnig, maar ook verslaafd aan gokken en alcohol. Hij kent studiobaas Louis B. Mayer en is bevriend met krantenmagnaat William R. Hearst – door wie Citizen Kane is geïnspireerd – en vooral met diens minnares, Marion Davies. En terwijl ‘Mank’ in een afgelegen huis het scenario dicteert aan zijn assistente, ontrollen de oude herinneringen en het nieuwe filmdrama zich.