Martin Luther King vs. the FBI

vanaf donderdag 7 oktober 2021

Documentaire over de door de FBI ontketende heksenjacht op Martin Luther King, één van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Een verbijsterend exposé, dat op de golven van het Black Lives Matter protest alleen maar aan urgentie heeft gewonnen.

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Regisseur Sam Pollard toont in deze documentaire hoe Martin Luther King kort na zijn beroemde ‘I have a dream’-toespraak door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Op basis van later vrijgegeven geheime staatsdocumenten en het werk van historicus en Pulitzerprijswinnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover een heksenjacht opende op King. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in de jaren vijftig en zestig een communistisch complot en gaf opdracht om King scherp in de gaten te houden. Ook probeerde de dienst Kings reputatie te besmeuren met verhalen over buitenechtelijke escapades. Of die laatste op waarheid berusten, zullen we op z’n vroegst in 2027 te weten komen. Tot dan blijven de archieven gesloten.

 

Deze documentaire is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.