Mass

maandag 18 juli 2022

Richard en Linda ontmoeten Jay en Gail jaren nadat de zoon van Richard en Linda tijdens een tragische schietpartij hun levens overhoopgooide. Het leidt tot een gesprek vol woede, rouw en acceptatie. Indrukwekkend regiedebuut van acteur Fran Kranz, met een geweldige cast.

Onderdeel van de reeks Previously UnreleasedKoop nu een kaartje

Daartoe aangemoedigd door hun psychologen en advocaten, ontmoet het echtpaar Jay en Gail zes jaar na een tragische schietpartij op een school het echtpaar Linda en Richard. Als locatie voor de ontmoeting is een kleine kamer binnen een kerk afgesproken; ondertussen oefent ergens boven het koor. In de kamer staat een tafeltje met vier stoelen, en er is water. Er worden wat beleefdheden uitgewisseld, maar de sfeer blijft afstandelijk.

Het duurt eventjes, maar dan wordt duidelijk waarom deze vier mensen bij elkaar zijn gekomen. En dan gaat de knop om. De zoon van Jay en Gail is vermoord door de zoon van Linda en Richard toen die op school om zich heen begon te schieten en daarna zichzelf doodschoot. Alle vier verloren ze een dierbare, maar zijn de pijn en het verdriet ook gelijkelijk verdeeld? Hoewel was afgesproken dat het geen verhoor zou worden, willen Jay en Gail toch wel heel graag van Linda en Richard weten wat hun zoon tot zijn daden heeft aangezet. En Linda en Richard moeten zich afvragen of ze die hadden kunnen voorkomen. Een happy end komt er niet, en toch levert de ontmoeting voor iedereen wat op.

Mass is een beklemmend en ongemakkelijk drama over schuld, onmacht en vergeving na een vreselijke gebeurtenis. Debuterend regisseur Fran Kranz slaagde er wonderwel in het beste uit zijn vier toch al geweldige acteurs te halen, en ook nog eens een echte film te maken van een gegeven dat makkelijk een uit één akte bestaand toneelstuk had kunnen worden. De film scoorde goed op internationale festivals en won onder meer de publieksprijs in Busan, Zuid-Korea.