Meesters van de Poolse Cinema: A Year of the Quiet Sun

Maandag 28 november 2022 (eenmalige voorstelling)

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog wordt een Amerikaanse soldaat verliefd op een Poolse weduwe. Hij biedt haar zijn hulp aan om het land te verlaten, maar het loopt anders dan verwacht. Prachtige Poolse klassieker over menselijke waardigheid onder druk van moeilijke omstandigheden.Koop nu een kaartje

Het is 1946. De Poolse Emilia heeft in de oorlog haar man verloren en woont nu met haar zieke moeder in een desolaat stadje ergens in het westen van Polen. Dan ontmoet ze een verlegen Amerikaanse soldaat, Norman, die naar Polen is gekomen om onderzoek te doen naar de graven van in de oorlog omgekomen geallieerde piloten. Ze worden verliefd en maken plannen om samen naar Amerika terug te gaan. Maar Emilia wil haar moeder niet achterlaten. Terwijl ze amper in woorden met elkaar kunnen communiceren proberen ze ondanks twijfels, achterdocht, zorgen en gebreken toch samen het geluk te vinden.

Mede dankzij uitstekende acteerwerk van hoofdrolspelers Scott Wilson en Maja Komorowska overstijgt deze film de eerste indruk van een somber en gevoelig liefdesverhaal en wordt het een indringende meditatie over de waardigheid en de onverwoestbaarheid van de menselijke geest als die belaagd wordt door pijn, wreedheden, wanhoop en dood. Diep humaan, met een scherpe blik, wrange humor en een fantastische finale.

Krzysztof Zanussi (1939) maakt al sinds eind jaren zestig van de vorige eeuw speelfilms, televisiefilms en documentaires en ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd doet hij dat nog steeds. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste Europese filmmakers van de jaren tachtig en is mede verantwoordelijk voor het grote internationale aanzien dat de Poolse film in die tijd kreeg. A Year of the Quiet Sun won in 1984 op het Filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw voor beste film en werd in 1986 genomineerd voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.