Mein Ende. Dein Anfang. (Deutsches Kino)

donderdag 24 juni 2021

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Tijd en toeval spelen de hoofdrol in deze aflevering van Deutsches Kino, waarin Nora zichzelf na een tragedie moet hervinden. Steeds duikt Natan op in haar leven, die ook het nodige te verwerken heeft. Ze blijken verrassend veel gemeen te hebben, kent zij hem niet ergens van?

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Nora (een grandioze rol van Saskia Rosendahl, die u misschien herkent van Lore of Werk ohne Autor) en Aron (Julius Feldmeier) zijn heel erg gelukkig samen, totdat een vreselijke tragedie hen uit elkaar rukt. Hij geloofde altijd dat zij voorbestemd waren om elkaar te ontmoeten; volgens haar was het gewoon toeval. In een poging met het verlies om te gaan, zwerft Nora ’s nachts rond. Zo ontmoet ze Natan (Edin Hasanovic), die daarna steeds opnieuw in haar leven opduikt. Natan heeft het ook zwaar: zijn dochtertje heeft een levensbedreigende ziekte, die alleen met een dure behandeling kan worden genezen. Maar Natan heeft net zijn baan verloren en is nu wanhopig op zoek naar geld.

De film volgt afwisselend Natan en Nora, in het heden en het verleden. Is het toeval of voorbestemd dat ze elkaar steeds weer tegenkomen? Ze schijnen verrassend veel gemeenschappelijk te hebben, en Nora heeft het gevoel dat ze hem al ergens van kent. Ondertussen is de politie bezig met het onderzoek naar de tragedie uit het begin van de film.

Mein Ende. Dein Anfang. speelt met het idee uit de relativiteitstheorie dat tijd niet iets lineairs is. Aan het begin van de film krijgt de kijker daar meteen letterlijk les in; de internationale titel van de film is dan ook Relativity. Verwacht daarom geen film die een recht-toe-recht-aan verhaal vertelt. De ideeën over toekomst en verleden en over lotsbestemming en toeval (“Toeval is gewoon gebrek aan informatie”, zegt Aron op een gegeven moment) vormen een mooi geheel met de inhoud en de structuur van deze aangrijpende en soms ook betoverende film.