Memoria

vanaf donderdag 3 maart 2022

Tilda Swinton speelt een orchideeënkenner die op reis in Colombia wordt opgeschrikt door een vreemd herhalend geluid, terwijl niemand anders deze doffe knallen lijkt te horen. Ze start een zoektocht naar de oorsprong van dit raadsel. Winnaar van de Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Jessica (Tilda Swinton) is een Schotse orchideeënspecialist die in Bogotá uit haar slaap wordt gehaald door een luide knal. Het geluid, dat alleen Jessica lijkt te horen, is van ​​een onheilspellende schoonheid die deel lijkt uit te maken van het omringende landschap – of het nu de drukke straten van Bogotá zijn of de groene bergen, waar ze een archeologe opzoekt. Is het geluid echt of zit het in haar hoofd?

In een poging het raadsel op te lossen, raadpleegt ze een geluidsspecialist en trekt naar het platteland, waar ze een bijzondere man ontmoet die beweert nooit iets te vergeten.

De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul won in 2010 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. In 2021 viel hij opnieuw in de prijzen op het Festival van Cannes: voor zijn betoverend Memoria kreeg hij de Juryprijs.

Filmfestival Gent noemde het ‘een fluisterend beeldgedicht, verpakt in lange shots, dat je als een langzaam opdoemende mist omspant, je stevig vastgrijpt en uiteindelijk door elke porie van je lichaam naar binnendringt, recht naar het hart, om je tot slot betoverd achter te laten.’