Met Vlag & Wimpel (gratis 11-17 uur doorlopende voorstelling)

woensdag 27 april 2022

Korte documentaire over de vlaggenisten van de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk in Delft, die op feestdagen als Koningsdag de vlag uithangen. Gemaakt door een Delfts productie- en filmteam.

Vrije inloop bij vertoning op Koningsdag tussen 11 en 17 uur elk half uur. 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Op feest- en herdenkingsdagen beklimmen honderden vlaggenisten in Nederland ’s ochtends rond zonsopkomst en ’s avonds rond zonsondergang de kerktorens van Nederland om de vlaggen uit te hangen. Overdag ziet iedereen de vlaggen vrolijk wapperen. Zelden staan mensen stil bij wat er komt kijken bij het hijsen van de vlaggen. De vlaggen zijn er gewoon en horen bij bepaalde feestdagen. In deze korte documentaire van 16 minuten worden tijdens Koningsdag vier vlaggenisten gevolgd tijdens het ophangen van de vlaggen in de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk in Delft. We zien hoe de vlaggenisten hun krachten bundelen om steeds weer de trappen op te gaan om de vlaggen te hijsen. In deze documentaire zie je hoe het hijsen van de vlag in zijn werk gaat en wat de gevoelens van de vlaggenisten hierbij zijn.

Het team

Het productie- en camerateam bestaat uit de Delftse filmers Marjolein Droog, Martien de Man, Robert van Nimwegen, Willem de Bie, Koen Samson en documentair fotograaf Suzanne Liem. De Delftse componist Haldor Doekes componeerde speciaal voor deze film de muziek.