Mijn Grote Broer

Vanaf donderdag 13 april 2023

Eind 2019 maakte Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Mijn Grote Broer is een emotionele documentaire vol verdriet, humor en hoop. Het geeft de kijker een bijzonder intieme kijk in het leven van Aries achtergebleven jongere broer Gijs en zijn ouders, die uit een diep dal opkrabbelen tijdens hun rouwproces en het verlies langzaam maar zeker een plek weten te geven.

de Volkskrant (★★★★) ‘Een aangrijpend rouwverslag van grote kwaliteit’

NRC (★★★★) ‘Een zeer emotionele en ook hoopvolle film’

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Een onwezenlijke en verwarrende tijd breekt aan voor het gezin, waarin ze proberen te begrijpen wat Arie heeft gedreven tot zijn dood. Hebben ze signalen gemist? Hoe kon er een kant van Arie zijn die zij helemaal niet kenden? En waarom heeft hij zijn duistere gedachten niet aan hen toevertrouwd?

Al opkrabbelend uit het diepe dal van het rouwproces, ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer en de zware gevoelens waar hij al enige tijd mee worstelde. De film biedt een zeer intieme kijk op het leven van de achtergebleven gezinsleden, die vol verwarring, verdriet, maar ook humor en hoop hun leven weer proberen op te pakken.

Drie jaar lang volgde documentairemaker Mercedes Stalenhoef (Ik wil nooit beroemd worden, 2005) het gezin van Arie. Op het filmfestival Movies that Matter won Mijn Grote Broer de Dutch Movies Matter Award. “De filmmaker lijkt deel uit te maken van de familie, en de emoties die in de film worden getoond zijn oprecht. De film benadrukt het belang van geestelijke gezondheid en het rouwproces.” aldus de jury.