Mijn vader is een vliegtuig

vanaf donderdag 30 september 2021

Antoinette Beumer verfilmde haar eigen roman over Eva, die de grip op haar leven kwijtraakt als haar moeder plotseling overlijdt en ze zich verdiept in haar verleden en in dat van haar vader. Deze fijne publieksfilm opent het Nederlands Film Festival 2021.

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Er is iets bijzonders aan de hand met de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2021. Antoinette Beumer (regisseur van onder meer De gelukkige huisvrouw en Soof) schreef in 2018 de roman Mijn vader is een vliegtuig en heeft hem nu zelf verfilmd. Al met al dus een heel persoonlijk project: het boek is deels op haar eigen leven gebaseerd en haar man schreef het filmscenario.

Centraal staat Eva (Elise Schaap), die op het eerste oog alles voor elkaar heeft: een gezin, een succesvol bedrijf en een mooi huis. Wanneer haar moeder plotseling overlijdt, begint alles te schuiven in haar hoofd. Ze krijgt vreemde angsten en neigingen en begint haar grip op de werkelijkheid te verliezen. Ze raakt geïnteresseerd in haar vader (Pierre Bokma), die al tientallen jaren in een psychiatrische inrichting leeft, en dat brengt weer allerlei ontdekkingen over haar jeugd teweeg.

Het is Antoinette Beumer wel toevertrouwd om fijne en kwalitatief goede publieksfilms te maken. De keuze voor Elise Schaap, bekend van haar ‘typetjes’ op tv, voor deze ernstige rol is gewaagd, maar pakt goed uit. Verder lijkt het of al Beumers eerdere thema’s hier samenkomen: de familieverhoudingen uit Jackie, de suspense uit Loft en de psychische problemen uit De gelukkige huisvrouw. De keuze voor Mijn vader is een vliegtuig als openingsfilm op het NFF is dan ook een logische: de film zal zowel filmhuis- als bioscooppubliek kunnen bekoren.