Minari

vanaf donderdag 5 augustus 2021

Dit ontroerend en subtiel familiedrama is een portret van een Koreaans-Amerikaans gezin met een droom: een eigen boerderij die hen een beter leven zal geven.

Angst


Koop nu een kaartje

De Koreaanse immigrant Jacob Yi droomt van zijn eigen Tuin van Eden waar hij Koreaanse groenten kan telen. Hij laat het stadse leven in Californië achter zich en vertrekt met vrouw en kinderen naar het landelijke Arkansas om er een boerenbedrijf te beginnen. Het is het begin van een strijd om het bestaan én om het bijeenhouden van het gezin. Ze moeten leren omgaan met vele uitdagingen, die in het scenario ingenieus gekarakteriseerd worden door de vier elementen lucht, vuur, water en aarde. En wanneer grootmoeder onverwachts bij ze intrekt, wordt het gezin pas echt op de proef gesteld.

Minari is deels gebaseerd op de jeugdjaren van de filmmaker zelf, zoon van Koreaanse immigranten. Zo is Jacobs schoonmoeder geïnspireerd op Chungs grootmoeder, die hij als kind het pittige kruid zag planten waaraan de film zijn titel ontleent. Ook in de film zelf is zij het ingrediënt dat voor een extra smaaksensatie zorgt. Overgevlogen uit Korea om op de kinderen te passen, ontpopt deze Soon-ja zich, vooral voor kleinkind David, al snel als een exotisch wezen dat met haar ontregelende gedrag absoluut niet beantwoordt aan het stereotiepe beeld van een grootmoeder. De 74-jarige Koreaanse actrice Youn Yuh-jung sleepte voor de rol van grootmoeder Soon-ja de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de wacht.