M'n beessie en ik

Vanaf dinsdag 4 oktober 2022

Een tragikomische documentaire over de onafscheidelijke band tussen huisdieren en hun baasjes. In een visuele reis langs doorsnee Nederlandse huishoudens zien we hoe diverse baasjes hun leven totaal wijden aan hun huisdieren, die een onmisbare factor zijn in hun leven.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

In een lichtvoetige zoektocht verkent Johan Kramer de betekenis van liefde tussen mens en dier en raakt daar voorzichtig aan thema’s als eenzaamheid, troost en verlies. Zijn intieme benadering levert een aantal hartverwarmende en soms absurdistische taferelen op.

We ontmoeten huisvarken Frans, die keer op keer weer in en uit de achterbak springt naar een mooie uitlaatplek, een kapper met een huis vol naaktkatten, een kampioen dog-dancing, een spirituele naaktslak en een wereldberoemde Instagram-kat. Wat de baasjes verbindt is de grenzeloze liefde voor hun dier, maar ook de schijnbare leegte die zij daarmee proberen te vullen. Een scheiding, een baby op komst, autisme, de dood, de zoektocht naar een partner of de zin van het leven, de baasjes vinden in hun beestjes een luisterend oor.

De film speelt op subtiele wijze met de grenzen van vriendschap, wederzijdse afhankelijkheid en het concept van egalitarisme binnen mens-dier relaties. Wie heeft wie nu precies nodig? Johan Kramer brengt net als in zijn vorige film Keeper een visuele ode aan het doorsnee Nederlandse landschap en haar huishoudens. Terwijl we de beestjes horen smakken, snuffelen en knorren gaan we mee in de beleving van de beestjes, wat wordt versterkt door de speciaal gecomponeerde muziek per dier. Van bombastische varkenstrompetten naar alien-achtige hypnotische slakkensound, Johan weet de sfeer op feilloze wijze te vangen.