Movies that Matter: Butterfly Vision (English subtitles)

Donderdag 16 februari 2023

Na twee maanden als krijgsgevangene keert de Oekraïense militair Lilia terug naar haar man en familie. Maar het lukt haar niet aan haar trauma te ontsnappen, en bovendien blijkt ze zwanger van een van haar bewakers. Toch weigert ze een slachtoffer te zijn. Winnaar van de Cineuropa Award.

Gast: Dr. Ksenia Robbe. 
Zij doet onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar herinneringen van politieke transities in Oost-Europa en Zuid-Afrika. Denk hierbij aan de periodes na de val van de Sovjet-Unie en de tijd na de afschaffing van de apartheid.
Expertise: Contemporary Russian literature and art
Postcolonial literatures and theory
Memory studies
Postsocialist and postcolonial studies
South African literature and culture


Koop nu een kaartje

De Oekraïense dronepiloot Lilia – bijnaam ‘Vlinder’ – komt vrij na twee maanden als krijgsgevangene van pro-Russische separatisten in de regio Donbas. Haar bejubelde vrijlating wordt live op tv uitgezonden en ze wordt een nationale held, maar al snel daalt de realiteit in. Haar overbezorgde moeder heeft geen idee hoe ze haar moet ondersteunen, en haar man Tokha lukt het niet om een nieuwe band met haar op te bouwen.

Als blijkt dat Lilia zwanger is nadat ze in gevangenschap is verkracht, trekt ze zich ogenschijnlijk helemaal terug in zichzelf. Ondertussen raakt Tokha steeds sterker betrokken bij een extreemrechtse knokploeg die Romakampen aanvalt. Maar ook al lijkt Lilia stoïcijns en gedeprimeerd, ze is vastbesloten zichzelf te bevrijden.

Butterfly Vision werd vertoond in de officiële selectie in Cannes. Rita Burkovska is zeer indrukwekkend in de hoofdrol: ze beeldt Lilia’s geestelijke nood én haar volharding uit met ingehouden angst en kwetsbaarheid.

 

NOTE:

Gezien het onderwerp en de actualiteit kunnen kijkers Butterfly Vision verontrustend vinden, maar het is een onverwacht hoopvol drama, een mooi speelfilmdebuut van Maksym Nakonechnyi, die eigenlijk getraind is in tv en korte films. Hoewel de film al in 2021 in postproductie was, ruim voordat het Russische leger binnenviel, en Lilia’s ontvoerders duidelijk worden omschreven als separatisten en niet als Russen, voelt de film relevant, gezien de mate waarin de oorlog is geëscaleerd en de verschrikkingen die door Russische soldaten zijn uitgevoerd. Bovendien is het gruwelijke toenemende gebruik van seksueel geweld tegen gevangenen een onderwerp dat dringend moet worden besproken ter wille van de slachtoffers.

Bovendien; sinds het begin van de grootschalige invasie heeft de wereld zijn aandacht op Oekraïne gericht, maar de film laat zien wat de soldaten in Oekraïne al deden en verdedigden voordat internationaal werd erkend dat er een oorlog gaande was. Butterfly Vision onderzoekt de gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige oorlog, gezien door de ogen van iemand die oorlogswreedheden heeft overleefd en die het als haar plicht zag te vechten om haar land te beschermen. Het vrouwelijke perspectief over oorlog is hierin heel inclusief vanwege het paradoxale: het is kwetsbaar en veerkrachtig.