MOVIES That MATTER: The Mind Game (English subtitles)

donderdag 11 mei 2023 (eenmalig)

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling. Intiem vervolg op het prijswinnende Shadow Game.

Voorafgaand zullen we de korte documentaire When I Grow Up (met Nederlandse ondertiteling) vertonen, geschoten in Oekraïne – over jongeren in conflictsituaties en het belang van humanitaire hulp en educatie.

Te gast: Taalschool Rijswijk. Na de film zullen Mira Wallaart (manager Taalschool Rijswijk) en Amal Bouaali, (coördinator Vluchtelingenbegeleiding van Taalschool Rijswijk) en twee ervaringsdeskundigen die hun plekje hebben weten te vinden in Delft, met de zaal in gesprek gaan over de Taalschool, hun ervaringen en de film.  Koop nu een kaartje

Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Als je faalt, begin je gewoon weer van voor af aan. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag.

Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan.