Mr. Bachmann and his Class (IDFA Extended)

zondagmiddag 21 november 2021

Monumentaal portret van een leraar die zijn leerlingen oneindig veel meer leert dan het standaardcurriculum: het vermogen tot zelfreflectie, zelfvertrouwen en een rammelende maar hartverwarmende vertolking van ‘Knockin’ on Heaven’s Door’.

 

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Maandenlang zat de kleine crew van regisseur Maria Speth als een vlieg op de muur in 6B, de klas van Dieter Bachmann, leraar op de Georg Büchnerschool in het Duitse Stadtallendorf. Uit honderden uren aan opnamen monteerde ze een monumentaal portret van een rasopvoeder aan het werk. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn twaalf- tot veertienjarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. En daar hoort muziek bij, veel muziek, en af en toe een beetje jongleren. En als je moe bent, ga je maar even op de bank liggen.

Herr Bachmann vraagt zichzelf ook weleens af of hij niet net wat meer aandacht aan Duits en wiskunde zou moeten besteden. De kijker, totaal ondergedompeld in de fascinerende microkosmos van 6B, heeft dan allang gezien dat wat hij zijn leerlingen biedt veel belangrijker is. Hij zet aan tot zelfreflectie, leert ze conflicten uit te praten en brengt ze bij dat er regels zijn waaraan je je echt moet houden.

Tussendoor helpt hij ze gestaag zelfvertrouwen op te bouwen, wat geen overbodige luxe is voor deze vaak kwetsbare kinderen met grotendeels multiculturele achtergronden.