Muidhond

vanaf 30 januari 2020

Een gedurfde film over een jongeman die worstelt met zijn identiteit en het vinden van een plek in de maatschappij na een gevangenisstraf. Het is een bewerking van het gelijknamige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord. De aangrijpende film won de Publieksprijs op het filmfestival van Gent.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Jonathan is een introverte zachtaardige twintiger die na een verblijf in de gevangenis terugkeert naar zijn vertrouwde dorp aan de kust, waar hij tracht zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij vindt werk, loopt met zijn oude hond door de duinen en neemt de zorg op zich van een muidhond, een karper waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven. Hij wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander en beter mens te worden. Zijn goede intenties worden danig op de proef gesteld wanneer een moeder en dochter naast hem komen wonen. Het tienjarige meisje blijkt vastbesloten vriendschap met Jonathan te sluiten, wat zijn innerlijke strijd bemoeilijkt.

In haar vierde film dringt de Belgische filmmaker Patrice Toye (Rosie) diep door in de gevoelswereld van een man die niet wil zijn wat hij is, maar, zoals hij zelf zegt, ‘niet anders kan’. Het is een gevoelig thema dat zij subtiel in beeld brengt met veel aandacht voor sfeer en nuance. De hoofdrol wordt knap vertolkt door Tijmen Govaerts (Girl). Overtuigend kruipt hij in het hoofd van Jonathan, die meer is dan alleen zijn donkere kant.

Het aangrijpende verhaal is een verfilming van het gelijknamige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord. De gedurfde film won de Publieksprijs op het filmfestival van Gent.