Myanmar Diaries (Movies that Matter)

donderdag 14 april 2022

Korte films van tien jonge, anonieme filmmakers, gecombineerd met beeldmateriaal van dappere burgerjournalisten, tonen het leven in de nasleep van de militaire coup in Myanmar van februari 2021. Moedig en zeer indrukwekkend.

Gast: Stephanie Govaerts. Zij werkt met Visual Rebellion Myanmar, een project dat valt onder de NGO Human Rights in the Picture. Dit is een collectief van makers dat een platform biedt voor Birmese fotografen, filmmakers, kunstenaars en journalisten die werken in Birma. Hier kunnen zij hun werk publiceren om te protesteren tegen de militaire overheid en om aandacht te vragen voor de schending van mensen rechten in hun land. 

 Koop nu een kaartje

In februari 2021 vernietigde een militaire coup tien jaar van fragiele democratische transitie in Myanmar. In Myanmar Diaries zijn we getuige van deze gewelddadige machtsgreep en de nasleep in een urgent hybride meesterwerk van het ‘Myanmar Film Collective’: tien regisseurs en vele burgerjournalisten, allen anoniem om hun veiligheid te beschermen.

We zien beelden van demonstraties en militaire actie in de straten. Een vrouw die de oproerpolitie confronteert en uitroept: ‘Ik vecht tegen dictators!’ Een fictieve scène waarin een jonge vrouw twijfelt of ze haar vriend, die op het punt staat de jungle in te vluchten, zal vertellen dat ze zwanger is. Een man die een inval in zijn huis livestreamt. Een andere man die een sereen gebed opzegt voor een gevallen geliefde. Een vrouw in quarantaine met haar teddybeer, reflecterend op het leven vóór de coup, toen ze kon dromen van vrijheid. En veel, veel meer. Afwisselend poëtisch, journalistiek, rauw en verfijnd, wanhopig en hoopvol, gewelddadig en impressionistisch. Moedig en zeer indrukwekkend.