Natural Light

vanaf donderdag 10 maart 2022

Hongaarse militairen strijden tijdens de Tweede Wereldoorlog op Russische bodem aan de zijde van de Duitsers. Een prachtig vormgegeven, indringend oorlogsdrama over de helse dilemma’s van gewone soldaten in oorlogstijd. Winnaar Zilveren Beer voor Beste Regie.

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In zijn speelfilmdebuut neemt documentairemaker Dénes Nagy een onverkwikkelijke episode uit de Hongaarse geschiedenis onder de loep.

In 1943 strijdt Hongarije aan de zijde van de Duitsers aan het oostfront. Korporaal István Semetka maakt deel uit van een divisie Hongaarse soldaten die in de bossen van Oekraïne op Russische partizanen jagen. Semetka is de kwaadste niet; hij is ook maar gestuurd. Maar wanneer de Hongaren in een hinderlaag lopen, en op het nippertje worden ontzet, neemt de geschiedenis een grimmiger wending. In deze benarde situatie moet Semetka zijn angsten overwinnen en het bevel over de eenheid overnemen. Maar hij verliest zichzelf in de chaos en het geweld en raakt volkomen de greep op de situatie kwijt.

Natural Light is geen doorsnee oorlogsfilm. Het meeste geweld voltrekt zich zelfs buiten beeld. Authenticiteit was filmmaker Nagy’s prioriteit. “Het was belangrijk mensen te vinden die hetzelfde leven hadden geleid als de soldaten in de film.” Semetka wordt gespeeld door de niet-professionele acteur Ferenc Szabó, achter wiens onbeweeglijke gezicht een man schuilt die misschien geen onmens is, maar evenmin een held. Een machteloos radertje in de oorlogsmachine.

Door de combinatie van niet-professionele acteurs van het Hongaarse platteland en het grauwe camerawerk heeft de film een prachtig vormgegeven donkere sfeer. Nagy heeft de hel van de oorlog verbeeld als een traag voortkruipende, visueel adembenemende nachtmerrie. De film zet aan tot nadenken over de morele dilemma’s waar gewone soldaten in oorlogstijd mee te maken kregen.

Natural Light werd in 2021 op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer voor Beste Regie.