No Bears (laatste week)

Vanaf donderdag 9 februari 2023

No Bears van Jafar Panahi speelt zich af in Iraans dorp aan de grens met Turkije. In de film lopen documentaire en fictie door elkaar, doordat Panahi noodgedwongen de Iraanse grond niet mag verlaten, met in de hoofdrol een verbannen Iraans stel dat Europa binnen probeert te komen.

★★★★★ ‘Jafar Panahi’s prachtige nieuwe film No Bears is gemaakt met een filosofische en psychologische finesse en getuigt van een enorme moed’ – Trouw

★★★★ ‘Verpletterend. Een van de belangrijkste documenten van onze tijd.’ – NRC

★★★★ ‘Speels maar ook droevig. Uiterst knap gereconstrueerd.’ – de Volkskrant

★★★★ ‘Intelligente metafilm’ – VPRO Cinema

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben.

Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Hoewel het zo eenvoudig lijkt te zijn als midden in de nacht, ergens op een verlaten heuvel, simpelweg over een onzichtbare grens te stappen.

Jafar Panahi staat bekend om het verwerken van zijn eigen leven in zijn werk en wordt gezien als een van de meest belangrijke onafhankelijke Iraanse filmmakers van deze tijd. No Bears ging in première op het Filmfestival van Venetië en beleeft haar Nederlandse première op het IFFR (International Film Festival Rotterdam).