Nomadland

vanaf zaterdag 5 juni 2021

In Oscarwinnaar Nomadland vertolkt Frances McDormand een door het leven gegeselde vrouw die als een moderne nomade met haar camper door Amerika trekt.

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

 

Gedurende de financiële crisis van 2008 raakten vele Amerikanen dakloos door verlies van baan en huis. Zo ook de zestigplusser Fern. Sindsdien reist ze door het land van het ene naar het andere slecht betaalde baantje. Onderweg ontmoet ze lotgenoten op camperplaatsen en rond het kampvuur. Haar leven is hard en uit nood geboren, maar ook onafhankelijk, zonder verplichtingen.

Actrice McDormand (Fargo, Three Billboards ) initieerde deze film, die is gebaseerd op een boek over de moderne Amerikaanse nomaden, zelf. Ze trok Chloé Zhao aan als regisseur. Zhao werkt net als in haar vorige film  The Rider  ook nu vrijwel uitsluitend met amateurs die hun eigen leven naspelen. Resultaat is een empathische en authentieke roadmovie over mensen die door corporate Amerika buiten spel zijn gezet. De soundtrack is van Ludovico Einaudi. Nomadland ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Venetië, waar de film de hoofdprijs (de Gouden Leeuw) won. Tijdens de voorbije Oscaruitreiking won de film drie Oscars, in de categorieën beste film, beste vrouwelijke hoofdrol en beste regie.