Nur eine Frau (Deutsches Kino) (eenmalig)

donderdag 22 juli 2021

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Aynur komt uit een streng-soennitische Koerdische familie in Berlijn, en wordt op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan een neef. Ze weigert zich neer te leggen bij de rol die voor haar voorzien is. Dat komt haar duur te staan.Koop nu een kaartje

Op jonge leeftijd wordt Aynur Sürücü uitgehuwelijkt aan een neef in Turkije, die haar mishandelt. Hoogzwanger vlucht ze terug naar haar streng soennitische familie in Berlijn, maar die blijkt meer geïnteresseerd in de familie-eer dan in Aynurs lot. Ze probeert uit alle macht eigen keuzes te maken in het leven, ook als die tegen de traditie ingaan. Dat lukt haar behoorlijk, zelfs als alleenstaande moeder. Maar haar relatie met haar familie blijft moeizaam: die varieert van voorzichtige toenadering (vooral van haar kant) tot regelrechte bedreiging.

Nur eine Frau is gebaseerd op een eerwraakzaak uit 2005. Al in een van de eerste scènes wordt duidelijk dat het niet goed afloopt met Aynur. Regisseur Sherry Hormann (Desert Flower, 2009) geeft het eerwraakgenre een gewaagde draai, die hier goed uitpakt: de film wordt verteld door Aynur zelf. Dat doet ze droog en feitelijk, alsof ze een journalist is die haar leven verslaat, terwijl de begeleidende beelden een stuk krachtiger zijn. Met deze aanpak geeft Hormann het slachtoffer letterlijk een stem. Doordat af en toe foto’s en videomateriaal van de echte betrokkenen in de film zijn verwerkt, krijgt het verhaal een realistische en universele lading.