Olga

vanaf donderdag 3 februari 2022

De vijftienjarige Oekraïense Olga wil graag de absolute turntop bereiken, maar wordt door de Euromaidan-revolutie in Kiev (2013) heen en weer geslingerd tussen ambitie en identiteit.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De jonge Olga (Anastasia Budiashkina) is een van de beste Oekraïense turnsters van het moment en kan aan niets anders denken dan trainen voor het EK. Maar als het journalistieke werk van haar moeder, een onderzoek naar corruptie in Oekraïne, hun levens in gevaar brengt, wordt Olga voor haar eigen veiligheid naar Zwitserland gestuurd, het land van haar overleden opa. Haar gastgezin woont op een steenworp afstand van Magglingen, het trainingscentrum van het Zwitserse team. Hier moet Olga zich bewijzen op de rekstok en tegenover de meisjes van de Zwitserse ploeg. Met zeer veel toewijding, magnesium en ingetapete polsen weet Olga een plek te veroveren in het Zwitserse team.

Haar leven wordt er niet makkelijker op wanneer in Kiev de Euromaidan-protesten losbarsten. Ze wordt verscheurd tussen haar sportieve ambities en de liefde voor haar geboorteland. Op Skype kan ze de protesten volgen via haar moeder en beste vriendin en vroegere teammaat Sasha (Sabrina Rubtsova).

Regisseur Elie Grappe maakt gebruik van echte turnsters in zijn film en geeft een meeslepend psychologisch portret van een jonge atleet, worstelend met ambitie en identiteit, die op het punt staat door te breken. Olga is een ontroerend verhaal over fysiek krachtige maar mentaal kwetsbare jonge turnsters tegen de politieke achtergrond van de Oekraïense Revolutie in 2013.