Onder het maaiveld (laatste week)

Vanaf donderdag 2 maart 2023

De makers van De nieuwe wildernis en De wilde stad gaan ondergronds. De film Onder het maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem.

★★★★ ‘ In zijn fascinerende documentaire laat Mark Verkerk ons kennismaken met de wereld van minuscule flora en fauna’ de Volkskrant

‘Een film vol details over het ecosysteem onder je voeten’ TROUW

Speciale voorstelling met nagesprek Wim van Egmond: zondag 26 maart 14.15 uur.
Microfotograaf Wim van Egmond maakte veel van de beelden van bodemleven die in Onder het Maaiveld te zien zijn. Hij heeft zijn studio in Delft. In het nagesprek zal hij iets vertellen over hoe hij te werk gaat.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Naast de bovengrondse wereld bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn.

We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.