Öndög

Kalme film die ogenschijnlijk gericht is op een moordzaak op de Mongoolse steppe, maar die eigenlijk meer over grote levensgebeurtenissen gaat. Betoverende landschapsfotografie, volkenkundige details en een onverschrokken herderin als heldin. 

Angst


Koop nu een kaartje

Ergens op de Mongoolse steppe wordt het naakte lichaam van een vrouw gevonden. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een eigengereide en onverschrokken herderin met een kameel hem gezelschap houden. 

Een uitgebreide plot is er niet; het gaat er niet echt om de moord op te lossen. De regisseur (die u  misschien nog kent van Tuya’s Marriage) durft lange scènes in te lassen waarin schijnbaar niets wezenlijks gebeurt. Toch gaat de film over universele waarden en grote levensgebeurtenissen: er gaat iemand dood, er is nieuw leven, liefde bloeit op, en er is ook ruimte voor een filosofische overpeinzing. 

Met zijn betoverende landschapsfotografie (uiterst geschikt voor het grote doek), zijn etnografische details, zijn memorabele no-nonsenseheldin en de toch nog onverwachte wendingen – en onverwachte muziek, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend, zeker voor wie van kalme films houdt. Hij won op het afgelopen Filmfestival van Gent de prijs voor beste film en deed het ook goed op andere filmfestivals.