One Second

vanaf donderdag 7 april 2022

Nostalgisch drama over een gevangene die tijdens de Chinese Culturele Revolutie ontsnapt om een bepaald bioscoopjournaal te kunnen zien. ‘Een liefdesverklaring aan de cinema’, noemde regisseur Zhang Yimou zijn tragikomische epos.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een man loopt door een eindeloze zandvlakte, op weg naar het dorp waar een propagandafilm zal worden vertoond. Een bioscoopjournaal waarin zijn dochter één seconde te zien zou zijn. De filmrol wordt echter gestolen door een weesmeisje dat het celluloid nodig heeft. Ondertussen wacht een dorp vol smart op het begin van de filmvertoning.

De vertoner van de film, ‘Mister Movie’, is in alle staten. In een kat-en-muisspel doen de drie er alles aan om de filmrol in handen te krijgen én te houden. Tot overmaat van ramp raakt de filmrol onderweg ook nog beschadigd. Alle dorpelingen worden gemobiliseerd om de schade aan de film te herstellen. Het levert nostalgische beelden op van een tijd waarin men op het platteland nog uitliep voor een filmvertoning. De scènes van de herstelwerkzaamheden van de film zijn van een ongekende schoonheid. Zhang Yimou zelf omschrijft One Second als zijn liefdesbrief aan de cinema.

Dat het verhaal gesitueerd is tijdens Mao Zedongs Culturele Revolutie (1966-1976), een beladen episode uit de Chinese geschiedenis, zorgde er echter voor dat de censuur in China er ook een potentieel gevaar in zag. Pas twee jaar later vindt One Second – na enkele aanpassingen – dan eindelijk zijn weg naar een westers publiek.