Onoda - 10 000 Nights in the Jungle

Vanaf 2 September 2021

Avontuurlijk drama over een jonge Japanse officier die vanaf 1944 nog jarenlang in de Filipijnse jungle verbleef, zich onbewust van het einde van de oorlog.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Japan, 1944. De jonge officier Hiroo Onoda wordt naar een eiland in de Filipijnen gestuurd, vlak voor de Amerikaanse landing. De bevelen die hij meekrijgt, staan haaks op de officiële lijn: pleeg geen zelfmoord, houd de missie voor ogen en geef vooral nooit op. Voor het Keizerrijk is de oorlog echter bijna ten einde, voor de plichtsgetrouwe Onoda, die weigert te geloven dat zijn taak erop zit, eindigt deze pas 10.000 nachten later.

De Belgische krant De Standaard noemde ONODA een ‘oorlogsfilm zonder oorlog’ en dat is een treffende omschrijving voor deze op historische feiten gebaseerde film. De film vertelt het ongelofelijke verhaal van de Japanse inlichtingenofficier Hiroo Onoda, die in 1945 het laatste fluitsignaal van de Tweede Wereldoorlog miste en zich plichtsgetrouw bleef verschansen op een Filipijns eiland. Pas in 1974 – tienduizend nachten na de Japanse capitulatie – staakte hij de strijd.

De Franse regisseur Arthur Harari neemt bijna drie uur de tijd om het verhaal van Onoda te vertellen. De film opent als een ouderwetse oorlogsfilm, maar ontwikkelt zich in de richting van een mysterieus en sereen overlevingsverhaal. Onoda opende eerder dit jaar de Un Certain Regard-sectie van het filmfestival in Cannes en werd daar lovend ontvangen