Ontbijt & Film: Cesária Évora (voorpremière)

Zondag 14 mei 2023

Op Moederdag kun je bij Lumen weer terecht voor een heerlijk filmontbijt met daarna een bijzondere documentaire. Een voorpremière van Cesária Évora, een intieme documentaire over ‘de diva op blote voeten’, wereldster Cesária Évora. Haar stem bracht haar van armoede naar sterrendom, maar haar enige droom was om vrij te zijn.

Het ontbijt start om 10.00 uur en om 11.00 uur de film.

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit het liefdevolle portret van Ana Sofia Fonseca komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, ‘die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land’, zoals iemand in de film zegt.

Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde.

Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. ‘Ik geloof niet in dromen’, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: ‘Vraag me iets anders!’

Cesária Évora gaat donderdag 1 juni in Nederland in première.

De prijs voor de film en het ontbijt is € 18,50. Cineville-pashouders betalen een toeslag van € 10,-

Ontbijt & Film is alleen te bezoeken in combinatie met een ontbijt.

Er zijn daarvoor slechts 32 kaarten à € 18,50 beschikbaar. Reserveren is niet mogelijk.