Ontbijt & Film: Werner Herzog - Radical Dreamer

Zondag 11 juni 2023

Zondag 11 juni kun je op de zondagochtend weer in Lumen terecht voor een filmontbijt: een heerlijk ontbijtje met daarna een bijzondere documentaire. In juni vertonen we Werner Herzorg – Radical Dreamer. Een portret van deze de wereldberoemde regisseur (Nosferatu: Phantom der Nacht, Grizzly Man) met onder andere Nicole Kidman, Robert Pattinson, Christian Bale, Patti Smith, Volker Schlöndorff en Wim Wenders. Beter kan de zondag niet beginnen! Het ontbijt start om 10.00 uur en om 11.00 uur de film.

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

zo 11 jun
Zaal 110.00

Over de film:

Wie de man, de regisseur en zijn omgeving wil leren kennen, zal veel plezier beleven aan Thomas von Steinackers portret van Werner Herzog, “de laatste Duitse Romanticus”. Werner Herzog is een fenomeen, regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens, filmer die steeds de macht van de natuur over de mens benadrukt, cultfiguur. Thomas von Steinacker filmde een indringend portret.

Z’n eerste (korte) film maakte hij in 1962 – met een van de Münchense filmacademie gestolen camera – , zijn nieuwste productie staat alweer op stapel. Werner Herzog (1942) gaat tot zijn laatste snik door met filmen, en wat hem daartoe drijft probeert Von Steinacker te vangen in zijn portret van een fenomeen.

In chronologische volgorde loopt Von Steinacker Herzogs filmografie na, van de vroege speelfilms (Lebenszeichen, 1968; Auch Zwerge haben klein angefangen, 1970) en documentaires (Die fliegende Ártzte von Ostafrika, 1970; Die groβe Ekstase des Bildschnitzlers Steiner, 1974) tot latere producties als Grizzly Man (2005), Bad Lieutenant: Port of Call (2009) en Meeting Gorbachev (2018).

Daartussendoor snijdt hij interviews met collega-regisseurs als Chloé Zhao, Neue Deutsche Film-generatiegenoten Volker Schlöndorff en Wim Wenders, aangevuld met gesprekken met Herzogs echtgenote Lena en acteurs als Nicole Kidman en Christian Bale, met – verrassend – performer Patti Smith ook in de rij geïnterviewden. Het resultaat is een uitputtend portret van een man die zich nog steeds verwondert als een kind, als een dichter – en die verwondering in de camera weet te vangen.

Filmen en leven zijn één, filmen is voor Herzog een duikvlucht in het onbekende, een proces waarbij je je ervan bewust wordt dat achter de alledaagsheid der dingen een diepere waarheid schuilt die huiveringwekkend mooi, angstaanjagend of ontroerend kan zijn. Geen wonder dat de filmer wel ‘s wordt omschreven als “de laatste verdediger van de Duitse Romantiek’” of zelfs als “vitalist”. Herzog (in een ander interview): “De term ‘vitaal’ heb ik wel ’s horen vallen in Duitse reformzaken, meestal met betrekking tot muesli.” Radicaal dromen staat nuchtere weging van de feiten geenszins in de weg, blijkt.

De prijs voor de film en het ontbijt is € 18,50. Cineville-pashouders betalen een toeslag van € 10,- Ontbijt & Film is alleen te bezoeken in combinatie met een ontbijt. Er zijn daarvoor slechts 32 kaarten à € 18,50 beschikbaar. Reserveren is niet mogelijk. De documentaire is naast Ontbijt & Film ook nog enkele keren daarna te zien.

Ook vertoont Filmhuis Lumen in juni zijn films: Fitzcarraldo, Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle en Aguirre, der Zorn Gottes.