Operation Mincemeat

vanaf donderdag 19 mei 2022

Brits oorlogsdrama over een ingenieus plan van de geallieerden om het Duitse opperbevel door middel van desinformatie een hak te zetten.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Verhalen uit de werkelijkheid zijn soms vreemder dan fictie. Operation Mincemeat  is zo’n verhaal. In 1943 komen de geallieerden voor een schijnbaar onmogelijke uitdaging te staan: de invasie van Sicilië verborgen houden. Twee briljante inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley, bedenken een creatief, maar ook welhaast surrealistisch desinformatieplan dat Operatie Mincemeat wordt genoemd. Ze willen de nazi’s doen geloven dat de geallieerden van plan zijn Zuid-Europa aan te vallen via Griekenland in plaats van Sicilië. Centraal in het plan staat het lijk van een pas overleden man die, voorzien van misleidende identiteitspapieren, voor de kust van Spanje moet worden gedropt. Alles wordt minutieus tot in detail in scène gezet.

 

Operation Mincemeat  is gebaseerd op een echte missie van de Britse geheime dienst, zoals beschreven in het gelijknamige boek van historicus Ben Macintyre en werd vakkundig verfilmd door John Madden (Shakespeare in Love, The Best Exotic Marigold Hotel).