Orange the World: Look What You Made Me Do

Zondag 4 december 2022 (eenmalig)

Confronterende documentaire over drie vrouwen die een gewelddadige relatie overleefden – door zelf moordenaar te worden. Wanneer ben je een slachtoffer, en wanneer ben je een dader, is die lijn zo precies te trekken? Kan je geweld afkeuren wanneer dit wordt uitgelokt door het geweld van het slachtoffer zelf?

Vertoning in het kader van de jaarlijkse actie ‘Orange the World’ (tegen elke vorm van geweld tegen vrouwen) in samenwerking met Soroptimistclub Delft.

Gastspreker op deze avond is Mariet Lohman, projectleider aanpak huiselijk geweld.

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

 

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

25 november is de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld Tegen Vrouwen.

Deze documentaire vertelt het verhaal van drie vrouwen die uit wanhoop het heft in eigen handen nemen en na jarenlang fysiek en psychologisch geweld hun mannelijke partner vermoordden.

De Finse Laura pakte een mes, de Nederlandse Rachel een pistool, en de Italiaanse Rosalba mixte gif door de gehaktballetjes voor haar man. De drie hoofdrolspelers van Look What You Made Me Do tillen niet licht aan hun fatale daad, maar doordat ze een besluit hebben gemaakt, hebben ze wél het lot weten te ontkomen waar 30.000 vrouwen jaarlijks aan sterven: femicide gepleegd door (ex)partners.

Regisseur Coco Schrijber houdt zich verre van sensationalisme en plaatst de verhalen van deze vrouwen in een groter perspectief. “Wanneer mannen hun vrouw in elkaar hebben geslagen leggen ze meestal de schuld bij haar.” Coco Schrijber wil dit omdraaien. Terwijl Laura, Rachel en Rosalba vertellen over de volgens hen niet te voorkomen moord die zij pleegden, spreekt vanwege veiligheidsredenen vanuit de schaduw een vierde vrouw over haar gewelddadige man. Zal ook zij van slachtoffer in dader veranderen? Heeft ze een andere uitweg?

Het geweld tegen vrouwen is zo oud als de geschiedenis en de vrouw wordt vrijwel altijd als een passief en lijdzaam wezen afgebeeld. In de afgelopen vijf jaar hadden 97.000 vrouwen in Nederland structureel te maken met fysiek of seksueel geweld, blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Bijna 60 procent van de vrouwen die door geweld om het leven komt, wordt vermoord door een ex of partner.

De film zet aan tot nadenken en was recent te zien op het IDFA, waar deze tot een van de favorieten behoorde.