Otto e mezzo (klassieker)

Maandag 24 oktober 2022

Zeven speelfilms en een aantal korte producties had Federico Fellini op zijn naam staan toen hij aan nummer 8 ½ begon. Otto e mezzo wordt als toppunt van Fellini’s filmische fantasie gezien, een cruciale film in zijn oeuvre. Hij richt zich in deze fantasie op zijn alter ego, de in een artistieke crisis verkerende regisseur Guido Anselmi (Marcello Mastroianni).

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Vlak voordat de opnamen beginnen, besluit regisseur Anselmi, die zich in een kuuroord heeft teruggetrokken, zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp van de film te maken. Anselmi, Fellini’s alter ego, breekt zich het hoofd over een nieuwe film maar kampt met zorgwekkend inspiratiegebrek. Hij komt maar niet toe aan het uitwerken van een deugdelijk scenario. Niet alleen zijn vrouw en minnares eisen zijn aandacht op, ook de ongeduldige producent, agressieve critici en om rollen bedelende actrices nemen hem in beslag. Ten einde raad besluit Anselmi zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp te maken, met een felliniaanse ‘film over film’ als weergaloos resultaat.

Zeven speelfilms en een aantal korte producties had Federico Fellini op zijn naam staan toen hij aan nummer ‘8 ½’ begon. Otto e mezzo (1963) wordt als toppunt van Fellini’s filmische fantasie gezien, een cruciale film in zijn oeuvre.