Petite fille

vanaf donderdag 17 juni 2021

Deze oprechte documentaire is een ontroerend portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Sasha is als jongen geboren maar wist al vroeg in haar jonge leven dat ze een meisje wil zijn.

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De zevenjarige Sasha droomt ervan een meisje te mogen zijn, al zolang ze zich kan herinneren. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Op school moet ze echter jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Voor Sasha is het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil.

Petite fille  toont op intieme wijze het warme gezinsleven, de dagelijkse beslommeringen. We zien Sasha spelen, op balletles en tijdens haar therapiesessies. Close-ups van Sasha en beelden van haar hechte gezin geven de film een zachte intimiteit. Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret.

Tegelijk toont de filmmaker ons de strijd van een buitengewoon gezin dat onbevooroordeeld vecht voor de aanvaarding van hun kind in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender. We zien hoe onze maatschappij nog steeds worstelt met verdraagzaamheid en opvoedingspatronen.

Deze aangrijpende en belangrijke documentaire ontving internationaal veel lof en werd in 2020 bekroond op het Filmfestival van Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. De jury was diep ontroerd door de film en zei: “Petite fille  is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Het toont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed.”