Petrov's Flu

vanaf donderdag 24 februari 2022

Hallucinante reis van de door griep verzwakte Petrov, ergens tussen droom en werkelijkheid, waarin zijn jeugdherinneringen uit de Sovjettijd opduiken en versmolten raken met het heden. De eerste film van Kirill Serebrennikov na zijn twee jaar huisarrest voor het maken van de film Leto.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Kirill Serebrennikov werd in 2019 onder huisarrest geplaatst vanwege geldverduistering bij de productie van Leto, zijn speelfilm over de ondergrondse muziekscene in het Leningrad van de jaren tachtig. De aanklacht was overduidelijk gefabriceerd door de Russische overheid, die Serebrennikovs kritische kijk op de Sovjet-Unie en de schijndemocratie van eenentwintigste-eeuws Rusland in het verkeerde keelgat schoot.

Nu is de regisseur terug met een nieuwe parabel over zijn vaderland. Petrov’s Flu, naar een roman van Aleksej Salnikov, schildert een dag uit het leven van de Petrov-familie in het door een griepepidemie overvallen Jekaterinenburg.

Petrov, een vermoeide striptekenaar, zijn vrouw Petrova, bibliothecaresse, en hun zoontje kampen met hoge koorts. Petrov wandelt door de grauwe, verarmde stad, ijlt en verliest zich in waanvoorstellingen. De ogenschijnlijk kalme Petrova ontpopt zich als dodelijke fantasie superheldin die alle mensen vermoordt die haar niet aanstaan.

Petrov’s Flu is een anarchistische mix van werkelijkheid en fantasie, een koortsachtige satire op het moeizame leven in de post-Sovjet-Unie, waar een cynische oligarchie de rechten van gewone burgers met voeten treedt. De filmstijl is opmerkelijk beweeglijk en energiek en werd al vergeleken met de high-voltagecameravoering van Emir Kusturica.

Het resultaat is een delirische trip vol tomeloze energie en visueel spektakel. Petrov’s Flu werd dit jaar geselecteerd voor de hoofdcompetitie in Cannes, waar de film geprezen werd door de internationale pers.