The Square

Maandag 12 december 2022 (eenmalig)

Een bijtende satire over Christian, een gerespecteerd conservator van een museum voor hedendaagse kunst, die tijdens de voorbereidingen van een nieuwe installatie in een crisis raakt. Dit komisch drama won in 2017 op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm.

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het museum waar de ijdele Christian als curator werkt, is een nieuwe tentoonstelling aan het voorbereiden. ‘The Square’ is een installatie, een ruimte waar geen regels zijn, die bezoekers tot altruïsme moet uitnodigen. Om publiek naar het museum te trekken, wordt er een PR-bureau ingehuurd. Onderdeel van de onorthodoxe campagne is een filmpje dat al snel viral gaat, een hit is op YouTube, maar wel voor de nodige commotie zorgt.  Christian’s positie bij het museum komt er zelfs door in gevaar. Wanneer dan ook nog zijn iPhone gestolen wordt, raakt hij in een existentiële crisis en lijkt zijn leven steeds verder te ontsporen.

De Zweedse filmmaker Ruben Östlund staat bekend om zijn vlijmscherpe en humoristische weergave van menselijk groepsgedrag. In zijn vorige film Turist haalde hij uit naar de lafheid van de moderne man. In opvolger The Square neemt hij de morele hypocrisie van de culturele elite op de hak.  Voorbeeld is een bijzonder ongemakkelijke scène waarin de act van een performance artist tijdens een galadiner voor geldschieters totaal ontspoort.

De film won in Cannes (2017) de Gouden Palm.

Vanaf 15 december is de nieuwe film van Ruben Östlund te zien: Triangle of Sadness.