Quo Vadis, Aida?

Woensdag 5 oktober 2022 (eenmalig)

Aangrijpend drama over de dagen voor de genocide in Srebrenica, getoond door de ogen van de Bosnische Aida, die op de Nederlandse VN-basis als tolk werkt.

Met een inleiding door Reinier Broekhuizen, leraar geschiedenis op het Christelijk Lyceum Delft. Oktober is immers de Maand van de Geschiedenis

Ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je met korting naar deze film. Je betaalt dan € 5,50.

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, vertoont Filmhuis Lumen een aangrijpende film over de genocide in Srebrenica in 1995: Quo Vadis Aida, met een inleiding door Reinier Broekhuizen, leraar geschiedenis op het Christelijk Lyceum Delft.

In Quo Vadis Aida, vorig jaar genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film, worden de dagen in aanloop naar de genocide getoond door de ogen van de Bosnische Aida, die op de Nederlandse VN-basis als tolk werkt. Haar gezin behoort tot de duizenden burgers van de moslimenclave die een veilig onderkomen zoeken vanwege het oprukkende Servische leger. Daarbij rekenen zij op de bescherming van de VN-soldaten. Aanvankelijk is Aida er zeker van dat ze veilig zijn op de Nederlandse VN-basis, maar als de chaos toeneemt, wordt ze steeds wanhopiger. Ze voelt zich verscheurd terwijl zij de Nederlandse bevelen moet vertalen voor de lokale bevolking. Door haar ogen zien we de onmacht, onwil en overmacht waardoor haar ergste angst bewaarheid wordt.

In juli 1995, toen ruim 400 Nederlandse VN-militairen van de Dutchbat-bataljons hun humanitaire werk deden, drongen Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Mladic met tanks de stad binnen en deporteerden en vermoordden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens, het ergste bloedbad in de naoorlogse Europese geschiedenis.