R.M.N. (laatste week)

Vanaf donderdag 1 december 2022

Politiek drama over een dorp in Roemenië waar onrust ontstaat door de komst van een groep buitenlandse arbeiders. Deze nieuwe film van Cristian Mungiu (4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen) is een fascinerende bespiegeling over de menselijke aard.

★★★★★ ‘adembenemend drama’ TROUW

★★★★ ‘een sterke, zij het niet de sterkste film van Cristian Mungiu, bekend van abortusfilm en Gouden Palm-winnaar 4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen (2007) en Bacalaureat (2019), een subtiele ontleding van corruptie.’ NRC

★★★★ ‘Het unheimische ‘R.M.N.’ kruipt angstaanjagend diep onder de huid’ de Volkskrant

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Matthias heeft besloten om zijn baan in Duitsland op te zeggen om bij zijn achtjarige zoontje Rudi te kunnen zijn. Hij keert terug naar zijn geboortedorp in Transsylvanië waar onrust ontstaan is door de komst van een groep buitenlandse arbeiders in de plaatselijke bakkerij.  Het dorp keert zich tegen hen: achterdocht, afgunst, frustratie en woede doen hun intrede. De conflicten weten al snel door het dunne vernislaagje van ogenschijnlijke kalmte in het dorp heen te barsten.

In R.M.N. kijkt de gelauwerde Roemeense regisseur Mungiu (Bacalaureat) naar de effecten van globalisering en de leegloop van wat ooit als een van de randgebieden van Europa gold. Tradities raken vergeten, regio’s worden overeind gehouden door de instroom van EU-subsidies. Ook in Matthias’ geboortedorp in Transsylvanië – de streek die Hongarije na WOI verloor aan Roemenië – zijn de meeste jonge mensen weggetrokken, het zijn de buitenlandse arbeiders die hun plaats innemen. Mungiu omschrijft zijn verhaal als “een botsing tussen de oude en nieuwe tijd”.